"Skabelsen" - doneret skulptur til Skæring Kirke
Dette er en lille historie om grundlaget for skulpturen ”Skabelsen”.
Skulpturens symbolværdier
Soklen symboliserer det ufærdige univers og oven over er den store faste form i mørket, som er symboliseret ved en måne. Herfra dannes vores verden i lyset, symboliseret ved en sol. Herefter skabes vores verden og vores evne til at finde vores tro, symboliseret ved en fisk. På toppen er vi, symboliseret ved en knælende kvinde i bøn.
Leif Eskilsen fortæller om sit forhold til kirken
Mit forhold til kirken har været præget af nogen forvirring gennem tiden, jeg havde en barndom med store indtryk fra Indre Mission med skarpe, konservative meninger og formuleringer; f.eks. at en præst er en ophøjet alvorlig mand, og ikke en kvinde der kørte på motorcykel og som man kunne finde på den lokale kro, hvilket var tilfældet for en præst i Vendsyssel i 70'erne, og at en kirke er en gammel hvid bygning eller kampestensbygning med vestvendt tårn.
Senere kom der store indtryk fra andre lande, især da jeg som søfarende også besøgte sømandskirker rundt om i verdenen, hvoraf to af dem har sat store indtryk. Mest ved præsterne, fordi man indenfor en sømandskirkes rammer lærer at glæde sig over det sociale sammenhold, rammer dannet af folkekirkens personale og de mange frivillige, der ofte findes der. Her mødtes fastboende, søfolk, flypersonale og mange andre som af forskellige grunde er hjemmefra. Det giver et helt specielt sammenhold, som jeg igen oplevede da jeg besøgte sømandskirken i New York 40 år efter mit seneste besøg. Jeg har også nære forhold til andre danske sømandskirker i udlandet, bl.a. blev min hustru og jeg viet i London i 2005.
Da jeg flyttede til Egå i 1983 lærte jeg Jane Enna fra Egå kirke at kende og hun, som de to sømandspræster jeg kendte bedst, gav mig virkelig noget at tænke på.
Jeg flyttede til Skæring i 2005 og begyndte at komme lidt i Skæring Kirke, og ganske langsomt vænnede jeg mig til kirken, idet det endelig gik op for mig at kirken er et tilbud, et sted hvor man tilbyder fred i sindet og hvor det danske udtryk ”hygge” kommer til udtryk, hvis man bare vil det.
Da jeg i 2013 begyndte at arbejde med stenhugning, brugte jeg tiden til at føle mig frem for at finde mine stilarter. Jeg kan godt lide etiske, traditionelle, og klassiske motiver - motiver der finder vej til hjertet.
Senere da jeg følte mig mere fortrolig med mit nye håndværk, spirede tanken om at lave et eller andet til den kirke, som jeg har lært at føle mig hjemme i, og hvor jeg fornemmer en varme.
Skulpturens materialer
Soklen af marksten er fra Skæring, nemlig tidligere gartner Vang Christensens marker.
Blå granit fra Bornholm kræver ingen forklaring, - den er bare smuk.
Det ædleste rustfaste stål med sin store styrke og blanke skær, danner rammen om figurerne i Baltisk rav, lagt i mosaik, og som symboliserer dannebrog og de danske korstog til Baltikum. Den knælende kvinde i bøn taler for sig selv.
Vil du kende mere til Leif Eskildens arbejde, så kan du følge ham på Facebook her.